Je Gi wassen
De Gi is het uniform dat wordt gedragen bij het beoefenen van vechtsporten zoals Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ Pak), Karate (Karatepak), Taekwondo (Dobok), Judo (Judopak). Om je uniform zo lang mogelijk mee te laten gaan, moet je enkele eenvoudige stappen volgen. In dit artikel vind je alles wat je moet weten om je kimono zo goed mogelijk te verzorgen.
Je kunt de gi wassen?
Laten we degenen die deze vraag stellen meteen geruststellen: de gi kan niet alleen gewassen, maar ook gereinigd worden. moet worden gewassen.
Wanneer moet je de gi wassen?
Als je gi na de training vochtig en zweterig is: stop hem terug in je sporttas (bij voorkeur een tas met inzetstukken van gaas die voor meer ventilatie zorgen) en haal hem er zo snel mogelijk uit en laat hem drogen, als je niet de kans hebt om hem meteen te wassen. Idealiter was je je gi zo snel mogelijkBijvoorbeeld zodra je thuiskomt.
Hoe vaak wast u de gi?
Je moet je gi wassen elke keer dat je hem draagt voor een training of wedstrijd. Het is belangrijk om het meteen of uiterlijk de volgende dag te wassen en het nooit dagenlang in je sporttas te laten liggen om te stagneren. Het algemene advies is om het één keer per week te wassen, maar dat hangt af van hoe vaak je traint.
Krimpt de gi door het wassen?
Een gi van 100% katoen heeft de neiging om meer te krimpen dan een gemengde gi (en dit is iets waar je altijd rekening mee moet houden bij het kiezen van je gi maat). Let dus op de temperatuur. Voorgewassen gi's hebben ook een lager krimppercentage.
Kan de gi in heet water worden gewassen? Of in koud water?
We raden u aan om uw kimono altijd te wassen in koud water en/of op een maximumtemperatuur tussen 30 en 40 graden Celsius: zo voorkom je krimp en bescherm je de kleur. Een andere voorzorgsmaatregel is om de centrifuge op een lage centrifugeersnelheid (800 is prima) om te veel kreuken te voorkomen.
Hoe moet ik het de eerste keer wassen? En de volgende keren?
De eerste keren apart wassen (het kan vlekken maken op andere kleding als het een gekleurde gi is), met de hand of in de wasmachine op koud water (30 graden is prima). Om de prints en patches op je uniform te beschermen, is het een goed idee om omdraaien zowel de Broek en de jas om. Was het niet samen met de Band.
Welk wasmiddel moet ik gebruiken om de gi te wassen?
Wat wasmiddel betreft, kun je het beste een vloeibaar of poederwasmiddel gebruiken dat geschikt is voor wassen bij lage temperaturen.
Kan ik bleekmiddel gebruiken?
Nee, we raden het gebruik van bleekmiddel af om je gi te wassen omdat het de stof zou beschadigen. Als u uw gi niet bezweet in de tas laat zitten, hem laat luchten wanneer dat nodig is en hem op de juiste manier wast, hoeft u geen bleekmiddel te gebruiken, omdat hij dan niet vergeelt.
Kan de gi in de droger?
Nee, doe hem niet in de droger: uw gi zou krimpen en de stof zou worden geruïneerd. (Dat gezegd hebbende, als je het een beetje wilt laten krimpen, weet je dat je je toevlucht kunt nemen tot deze truc, maar het is het beste om er geen misbruik van te maken).
Om het risico te vermijden dat je op het laatste moment met een natte gi zit en geen tijd hebt om hem te drogen, organiseer je jezelf zo dat je hem op tijd wast. Alternatief, is het beter om twee of meer gizodat je ze kunt afwisselen en altijd een schone, droge kimono bij de hand hebt.
Kan het worden gestreken?
Eigenlijk, als je de gi strijkt met respect voor de plooien je hoeft het niet te strijken. Het is ideaal om hem op een kleerhanger te hangen en te laten drogen: zo voorkom je kreuken. (Vergeet niet om de gi niet in direct zonlicht op te hangen: het wit zal vergelen en de kleuren zullen verkleuren). Als je de gi echt wilt strijken, kies dan geen hoge temperaturen en strijk niet langs de buitenkant: je kunt hem beter binnenstebuiten keren en dan op de grond drogen. de binnenkant strijken heel voorzichtig.
Je kunt de Band?
Ja, het kan gewassen worden en het is belangrijk om dat te doen apart van je Gi, om te voorkomen dat de een of de ander kleur verliest. Met de hand wassen in koud water en je zult zien dat de Band niet krimpt of kleur verliest. Er zijn oude urban legends die beweren dat wassen de ervaring verliest. In werkelijkheid is het belangrijk om het te wassen uit respect voor de discipline, die vereist dat je netjes en schoon bent in de praktijk, en uit respect voor je metgezellen: wie wil er nou een Band vuil en nooit gewassen aanraken?